Er zijn twee soorten schroefdraden die we in Nederland tegenkomen, rechte schroefdraden en z.g. conische schroefdraad. Het verschil is vrij makkelijk te zien:

De rechte draad is overal even breed, de kraan wordt helemaal tot het eind van de draad in de fles gedraaid. De afdichting tussen fles en kraan gebeurt met een O-ring.

Een conische schroefdraad loopt taps. De schroefdraad van de kraan wordt steeds breder. Een conische kraan wordt gemonteerd met teflontape. Dit tape zorgt voor de afdichting.

 

*Rechte schroefdraden:

M25x2 Deze schroefdraad vind je in nagenoeg alle flessen die op dit moment nieuw worden verkocht.

Deze schroefdraad is veel toegepast tot ongeveer 15 jaar geleden en komt regelmatig voor. Op het eerste gezicht lijkt deze draad erg op M25x2, maar zowel de breedte als de spoed is anders (de spoed is de ruimte tussen de wikkelingen).

M18x1,5 Deze draad wordt gebruikt in de z.g. composietflessen. Daarnaast is deze draad veel gebruikt bij trimvestflesjes die tot 10 jaar geleden veel gebruikt werden.

*Conische schroefdraden:

W19.8 In de volksmond bekend als klein conisch. Deze draad zie je met name veel bij de flessen die vroeger en nu door de brandweerkorpsen worden gebruikt.

W28.8 Bekend als groot conisch Deze draad is op dit moment erg zeldzaam. Heel af en toe zien we nog een oude fles met deze draad. Hoewel deze draad op zich prima is, zijn er toch al een aantal ongelukken met groot conische flessen gebeurt.

Deze ongelukken ontstaan wanneer de originele kraan wordt vervangen door een kraan met een rechte draad (G3/4). Met genoeg teflontape lijkt dit te passen, maar in werkelijkheid ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. De kraan kan namelijk spontaan uit de fles schieten.